Zesde druk ligt in de winkel

De nieuwe, zesde druk van Biologie voor het MLO ligt in de winkel! Met nu nog meer afbeeldingen en foto’s in full colour. En twee compleet nieuwe hoofdstukken: Immunologie en Biotechnologie.

Op de Docentendag Laboratoriumonderwijs op 2 april 2015 was het thema ‘Toekomstgericht laboratoriumonderwijs’ en werd het belang van het kleinste organisatieniveau van ‘alles wat leeft’ onder de aandacht gebracht. Moleculaire biologie wordt steeds belangrijker in de laboratoriumwereld. Met deze boodschap zijn de auteurs van Biologie voor het MLO, Harrie de Rijk en Eus van Hove, vorig jaar aan de slag gegaan met als resultaat een nieuwe editie die aansluit op de nieuwe ontwikkelingen.

Moleculaire biologie
De nieuwe, zesde editie van Biologie voor het MLO bevat meer moleculaire biologie in de vorm van twee hoofdstukken Immunologie en Biotechnologie.
In het hoofdstuk Immunologie komen algemene en specifieke afweerreacties aan de orde en worden immunologische technieken als agglutinatie en ELISA behandeld. In het hoofdstuk Biotechnologie aandacht voor de klassieke fermentatietechnologie, maar ook voor de modernste DNA-technieken. De polymerase-kettingreactie (PCR) wordt tegenwoordig op elk routine laboratorium toegepast en kon dus niet ontbreken in de nieuwe druk. Ook geavanceerde technieken als DNA-sequencen, recombinant DNA en DNA-fingerprinting komen uitgebreid aan bod.
Net als alle andere hoofdstukken bevatten de nieuwe hoofdstukken opdrachten om de leerstof eigen te maken.

Full colour
In de nieuwe druk is meer aandacht geschonken aan kleur. Zo is in hoofdstuk 2 De cel een kleurenschema toegepast voor alle celonderdelen. Elk celonderdeel in de afbeeldingen heeft een eigen kleur, zodat leerlingen de celorganellen goed van elkaar kunnen onderscheiden en de vorm en functie beter kunnen onthouden.

Mindmaps
Ook wordt in de nieuwe editie elk hoofdstuk samengevat met een mindmap. In zo’n visueel schema zijn titels van paragrafen en subparafen geordend rond het centrale thema van elk hoofdstuk. Leerlingen zien in één oogopslag de belangrijkste begrippen en de structuur van de leerstof.

Website
Het leerboek wordt ondersteund door een digitale leeromgeving met onder meer uitlegvideo’s en zelftests. Hiertoe wordt de website Biologie voor het MLO responsief gemaakt. In de loop van 2016 zullen alle webpagina’s zich automatisch aanpassen aan de schermgrootte van een desktop, tablet, of smartphone.

Biologie voor het MLODe zesde druk van Biologie voor het MLO ligt vanaf vandaag in de winkel. Klik hier.